Praktijkverhaal: Toekomstbestendig Wonen Lening

Je huis verduurzamen kan een flinke investering zijn. Inwoner Jaap Burggraaff uit Geldermalsen maakte daarom gebruik van de Toekomstbestendig wonen lening om zijn huis energiezuinig te maken.

‘IN DE ZOMER KRIJGEN WE GELD TERUG OP ONZE ENERGIEREKENING’

Hoe ben je op het spoor gekomen van de Toekomstbestendig wonen lening?

Ik was op de hoogte van het bestaan van duurzaamheidsleningen, en tijdens het googelen kwam ik al snel uit op de Toekomstbestendig wonen lening op de site van gemeente West Betuwe.

Waarom besloten jullie gebruik te maken van de Toekomstbestendig wonen lening?

In mei 2022 kochten wij een jaren zeventig woning aan de Lingedijk. Bij het plannen van een nieuwe indeling kozen we ervoor het huis te strippen, en vonden we het de moeite waard energiebesparende maatregelen te nemen. Eerst dachten we de kosten daarvan via de hypotheek te kunnen regelen, maar omdat de rente ineens omhoog schoot, bleek de gemeentelijke lening tegen 1.6% rente voordeliger.

Hoe is het aanvraagproces verlopen?

Met één persoon als aanspreekpunt liep het heel soepel, en nadat onze aanvraag in behandeling genomen was, werd deze ook snel goedgekeurd. Ik had voorafgaand aan de lening-aanvraag offertes opgevraagd, dus we wisten precies wat we wilden, en konden een goede inschatting van de kosten maken.

Wat is het resultaat van de gerealiseerde duurzaamheidsmaatregelen?

Met de lening hebben we een warmtepomp aangeschaft, spouwmuur- en vloerisolatie aan laten brengen en dertien zonnepanelen laten plaatsen. Daarnaast hebben we, buiten de lening om, met eigen geld de ramen vervangen met HR++ glas. Dat heeft zich deze zomer vertaald in een negatieve energierekening. We krijgen dus geld terug, terwijl we een vrijstaand huis hebben, met een woonoppervlak van 140 vierkante meter.

Tips van Jaap:

1) Check je eigen aannames bij het Energieloket West Betuwe. Wij dachten dat we niet volledig van het gas af zouden kunnen, maar niets bleek minder waar. Dus we hebben nu een volledig elektrische warmtepomp in plaats van een hybride, die trouwens een veel langere levertijd heeft. Je hebt ook niet veel ruimte nodig, want een warmtepomp heeft het formaat van een flinke vriezer. Buiten is nog een plekje nodig ter grootte van een uit de kluiten gewassen airco.

2) Behalve de gemeentelijke lening, is er ook de ISDE-Rijkssubsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Daarbij worden de door jezelf voorgefinancierde maatregelen achteraf vergoed. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, maar ik adviseer: neem de tijd daarvoor, en zoek het uit.

3) Let ook eens op de verhouding waarde van je huis en de schuld op je hypotheek. Bij ons kwam die door de gemeentelijke lening onder de 65%, waardoor de bank je hypotheekrente-percentage gunstiger afstelt.

Meer informatie nodig of heb je vragen? Team Duurzaamheid van de gemeente West Betuwe (Otto de Nobel) helpt graag. Neem contact met hem op via 0345 – 72 88 00 of kijk op www.westbetuwe.nl/toekomstbestendig-wonenlening.

Webinar Duurzaam Wonen op donderdag 26 oktober

Je huis duurzamer, asbestvrij, levensloopbestendiger of energiezuiniger maken? Veel huizen in onze gemeente kunnen op die punten nog verbeteren, maar die investeringen kosten vaak veel geld. Dan is het mogelijk om een Toekomstbestendig Wonen Lening af te sluiten. Hoe dat werkt en wat de mogelijkheden zijn?

Tijdens de Klimaatweek organiseert de gemeente West Betuwe in samenwerking met Duurzaam West Betuwe een online webinar. Op donderdagavond 26 oktober om 19.30 uur praten twee adviseurs van de gemeente West Betuwe je helemaal bij over deze lening. En over andere mogelijkheden om te verduurzamen, zoals subsidies en hulp van het Energieloket West Betuwe. Ook is er na afloop gelegenheid om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan.

Aanmelden

Meld je aan via het formulier dat je op deze websitepagina vindt.

#WestBetuweWarmtOp

De aarde warmt op en het klimaat verandert. Daarom wil Nederland dat uiterlijk in 2050 alle gebouwen aardgasvrij zijn, wat de CO2-uitstoot vermindert. Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, toch wil gemeente West Betuwe samen met haar inwoners en ondernemers nu al stappen zetten. Benieuwd naar ervaringen uit West Betuwe? Lees de verhalen op www.westbetuwe.nl/westbetuwewarmtop.

 

  • De afgebeelde foto’s zijn gemaakt door fotograaf William Hoogteyling.
Geldermalsen Jaap Burggraaff
Foto William Hoogteyling