Klushuis van 20 jaar is weer helemaal van deze tijd….

Omschrijving:

Ons huis is al meer dan 20 jaar een klushuis, steeds zijn we op zoek naar duurzame en milieubewuste oplossingen. Van 6.000 m3 aardgas met z’n tweeën in 1995 (voorschot energiebedrijf, we kregen toen al geld terug aan het eind van het jaar) naar minder dan 1/3 daarvan 20 jaar later (in een huis dat 50% groter is, met een gezin van vijf). Nog steeds best veel, maar dit jaar gaan we weer fors terug, en op elektriciteit leveren we nu ruim terug aan het net. Volgend jaar gebruiken we dat in plaats van gas, dus hopen we al gasloos te wonen.
Een insect- en amfibievriendelijke tuin, hergebruik van materialen, natuurlijke materialen, véél comfort-verhogende isolatie. Zuinige apparaten en verlichting, en sinds kort een groot zonne-dak en slimme verwarming. In 20 jaar véél comfortwinst, en een veel kleinere milieubelasting. Zo kan een oud huisje nog helemaal mee met de tijd!

De grenen plankenvloer lag 20 jaar in de woonkamer en was van mooi doorleeft hout; honden, katten en kinderen hadden hun werk goed gedaan. Maar de woonkamer werd keuken, en vice versa, dus belandde het hout in de opslag. Na sloop van de keuken bleek dat het stuken van de gevel geen optie was; de muur was scheef, slecht en brokkelig, een voorzetwand noodzaak. Bovendien hadden we in de woonkamer behoefte aan een warm en natuurlijk element. Zo kwam de vloer op de wand terecht; hergebruik in optima forma, de planken hadden geen afwerking nodig en bleken geen afval maar waardevol – gratis beschikbaar – materiaal.

Een alternatief voor de – dure – warmtepomp, maar wel een (zuinige en comfortabele) elektrische oplossing voor warmte. Daar zijn we naar op zoek (en die hebben we gevonden). Flexibel in aanleg en gebruik zijn er verschillende materialen (folies) en panelen die eenvoudig en volledig stil elektriciteit omzetten in infrarood warmtestraling. Net als de lentezon voelt het al snel warm, terwijl de omgeving nog moet opwarmen. Zo snel dat je het soms alleen aan hoeft te zetten als je ergens gaat zitten. Op de foto een infraroodpaneel aan het plafond en onder het vloerkleed een infraroodmat om uit te proberen (kan onder tapijt, hout, en achter gipsplaat).

Ons dak ligt – op ooghoogte – op een mooie plek aan de dijk. Ideaal op de zon, dus daar willen we gebruik van maken! Maar wel op een echt mooie manier, die past bij de omgeving. Deze geïntegreerde panelen uit Nederland zijn meteen een waterdichte oplossing, en met aluminium paspanelen kun je het netjes laten aansluiten op dakpannen en -ramen. Bijkomend voordeel is dat we met deze panelen, door benutting van het hele dak, 6000 Wp konden neerleggen. Er was geen enkel ander paneel waar we dat mee konden halen, onder andere door het dakraam.

Maatregelen:

Locatie adres niet aangeleverd
Locatie postcode niet aangeleverd
Locatie plaats niet aangeleverd

Ervaringen:

Contact:

Contactgegevens niet aangeleverd