Jubileum Repair Café

Zaterdag 27 mei is het op de kop af 5 jaar geleden dat het Repair Café in Geldermalsen zijn deuren opende in de bibliotheek van De Pluk. Een lustrum om trots op te zijn, want corona heeft het ook dit initiatief niet makkelijk gemaakt. Maar het Repair Café is er alleen maar sterker uitgekomen. Het stijgend aantal bezoekers bewijst wel dat ze in een behoefte voorzien.

“Waren er in het openingsjaar 2018 gemiddeld 14 bezoekers per keer, nu ligt het gemiddelde op 30 bezoekers, met zelfs uitschieters naar 40.” vertelt coördinator Theo Verhooren. “De coronajaren hebben natuurlijk wel voor een flinke dip gezorgd. Tijdens de diverse lockdowns vonden er geen Repair Cafés plaats, en de sporadische keren dat we wel open mochten, waren voor de vrijwilligers best spannend. Gelukkig hebben we een hecht team vrijwilligers dat elke keer weer enthousiast klaar staat om de bezoekers te ontvangen om hun kapotte spullen te repareren. Dat lukt niet altijd, maar het is ook goed om te weten dat iets echt kapot is, zodat je het zonder een bezwaard gevoel kan weggooien.”

Vanaf het allereerste begin heeft het Repair Café team het aantal bezoekers bijgehouden, en welke kapotte spullen er werden meegebracht en of deze uiteindelijk ook gerepareerd konden worden. In die 5 jaar zijn in totaal zo’n 700 kapotte spullen aangeboden en meer dan helft hebben de vrijwilligers kunnen repareren. Hun motto “Weggooien? Mooi niet!” is dus goed in de praktijk gebracht. Vooral textiel, verlichting en beweegbare elektronische apparatuur kennen een hoog succespercentage van wel 60 tot 85%! Koffiezetapparaten scoren beduidend lager, zo rond de 28% . Theo is daar blij mee. “We leren natuurlijk van de reparaties. Ons doel voor dit jaar is dan ook om een gemiddeld succespercentage van rond de 60% te halen.”

    

Voor de bezoekers heeft hij nog een belangrijke boodschap: “Het groeiende bezoekersaantal zorgt ook voor oplopende wachttijden. Daarom is ons verzoek dat bezoekers zich vooraf aanmelden. Dat kan via het emailadres repaircafé@duurzaamwestbetuwe.nl Er wordt dan in overleg een concrete tijd afgesproken. Dat maakt de kans een stuk kleiner dat er gewacht moet worden. Zo maar binnenlopen kan ook nog steeds, maar dan is het risico aanwezig dat je lang moet wachten voordat je aan de beurt bent.” Het laatste Repair Café Geldermalsen was zelfs zo druk, dat niet alle bezoekers meer geholpen konden worden. Dus aanmelden vooraf biedt voordelen! Meer info via Repair Cafe – Duurzaam West Betuwe

Afb RC kerst 2022