Meedenken over klompenpaden

Wanneer:
Datum: 20230207
Tijd: 19:30 -

Loop je ook graag een blokje om in je eigen omgeving? Wil je meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Heukelum en Asperen? Kom dan naar de startavond op dinsdag 7 februari. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente West Betuwe willen samen met bewoners en partijen in het gebied een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. De avond begint om 19.30 uur in dorpshuis Asperen, Van Langerakstraat 6 in Asperen. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Je kunt je aanmelden via de website slgelderland.nl/projecten/klompenpaden-west-betuwe.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn 143 Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers om het boerenland als wandelaar echt te beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving kunnen ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.

 

Het nieuwe Klompenpad in het gebied rondom Heukelum en Asperen wordt het zesde Klompenpad in de gemeente West Betuwe. Behalve nabij Heukelum en Asperen worden in de gemeente nog meer Klompenpaden ontwikkeld zodat een netwerk van Klompenpaden ontstaat. Deze Klompenpaden worden mogelijk gemaakt door de gemeente West-Betuwe, de provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.

Cultuurhistorie en landschap

Op de startavond op 7 februari wordt het project toegelicht door SLG. Je krijgt de kans om mee te denken met jouw kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en je kunt je ideeën voor de route aan dragen. Alle input van de avond zal verzameld worden op een centrale kaart. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor je je op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Over Heukelum en Asperen

De twee prachtige oude stadskernen van Heukelum en Asperen liggen aan de zuidoever van de Linge, en zijn via een brug verbonden met Leerdam op de noordoever. Het gebied kent vele rijksmonumenten, ligt in een prachtig natuurgebied aan de Linge en heeft een rijke historie met zijn forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Aanmelden startavond

Wil je deelnemen aan deze informatieavond? Dan kun je je aanmelden via het aanmeldformulier op onze website: slgelderland.nl/projecten/klompenpaden-west-betuwe.

Kijk voor meer informatie over Klompenpaden op www.klompenpaden.nl/

 

Klompenpad