Succesvol college kernenergie

Op woensdagavond 19 mei organiseerden we de online lezing ‘Alles wat je wilt weten over kernenergie’. Hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg vertelde over hoe kernenergie gemaakt wordt en over de mogelijkheden voor ons land en de gevaren.

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat de kernramp in Fukushima plaatsvond. Kernenergie is lang een onderwerp geweest dat werd gemeden, maar het afgelopen jaar kwam het steeds vaker in het nieuws. Het was zelfs een thema in diverse verkiezingsprogramma’s en Groningen stond weer op z’n kop toen Mark Rutte het idee opperde om daar een kerncentrale te bouwen.

In Zweden, Duitsland, België en Frankrijk worden  kerncentrales gesloten maar in Finland, Engeland, Oost-Europa en ook Frankrijk worden toch weer nieuwe kerncentrales gebouwd. In Nederland gaat de discussie over het bouwen van nieuwe centrales om in 2040 en 2050 de klimaatdoelen te halen. Het voordeel is namelijk dat bij de opwekking van kernenergie geen broeikasgassen vrijkomen. Veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit: ‘Hebben we kernenergie nodig?, Zijn kerncentrales niet erg gevaarlijk?, Kunnen we zo’n centrale wel betalen?’. ‘En hoe lang duurt het om er een te bouwen en wat doen we met het nucleair afval?’. Ook praten mensen vaak over ‘de thoriumcentrale’ die veel aantrekkelijker zou zijn. Wat is dat voor een kerncentrale en wanneer komt die beschikbaar?

We vonden het belangrijk om een college te organiseren met een onafhankelijke deskundige die een presentatie kon geven voor zowel de zogenaamde dummie als aan iemand die meer verstand van zaken heeft.

Wij kijken terug op een geslaagde avond. Wil je het college terugkijken dan is dat mogelijk via deze link.

 

Wim Turkenburg 2