Inwoners in gesprek over het klimaat  

In de afgelopen weken zijn 11 inwoners van West Betuwe zes avonden bij elkaar gekomen in De Knop in Geldermalsen om met elkaar in gesprek te gaan over hun impact op het klimaat.

Tijdens de workshopreeks onderzocht men hoe je meer duurzame keuzes kunt maken in het leven van alledag. Aan de hand van onderwerpen als wonen, voeding, consumeren en reizen werden op laagdrempelige wijze ervaringen en informatie uitgewisseld. Dit gebeurde allemaal onder begeleiding van klimaatcoaches van de Stichting Klimaatgesprekken. Lotte Huijing vertelt enthousiast: “Het leuke van een lokale groep is dat je vaak weet waar je het over hebt en dat je elkaar bijvoorbeeld kunt wijzen op die slager waar je met je eigen bakjes kunt binnenlopen zodat je geen gebruik hoeft te maken van verpakkingsmateriaal.” Ze voegt daaraan toe hoe fijn het was dat ze dit initiatief samen met Coöperatie Duurzaam West Betuwe vorm konden geven en dat ze gebruik konden maken van het Centrum voor Duurzaamheid De Knop in Geldermalsen.

De deelnemers hebben samen veel plezier gehad en veel inzichten opgedaan. Ze kunnen nu op pad met allerlei handvatten om mensen in hun eigen omgeving bewuster te maken van hun vermogen om dingen anders te doen. Kleine stapjes maken vaak een groot verschil. Als het aan deelnemer Marisca Stolp ligt, gaan ze nog een stapje verder. Als een soort ‘happy activists’. “Waarom niet de winkeliers bezoeken en hen erop wijzen dat ze hun deuren dicht houden en daarmee de warmte binnen? Dat soort dingen. De Hema doet dat trouwens op een hele sympathieke manier met een groot groen hart op de deur en de boodschap “Wij zijn open en houden de warmte binnen.” Naast allerlei inspirerende voorbeelden was deze workshopreeks er vooral op gericht om inzicht in je eigen gedrag te krijgen. En eerlijk is eerlijk, daar valt nog heel veel winst te behalen. Meer weten over klimaatgesprekken? Neem een kijkje op www.klimaatgesprekken.nl

0066bb38-6ad9-48c9-8df6-cc6415b0403a