Docufilm Leids Plastic

Op onze website plaatsen we regelmatig een inspirerende lees-, kijk- of doe-tip. Deze keer over de documentaire Leids plastic, want wat heeft scheiden voor zin? Heb jij ook een inspirerende tip die je met anderen wilt delen? We horen het graag.

Iedereen die zich inzet om plastic gescheiden te houden kent het gevoel. We scheiden soms wel, maar als we dat doen, wat gebeurt er dan mee? Waar komt het plastic terecht? Levert de afvalscheiding ook de milieuwinst op waarvoor we het apart houden. Daar komt bij dat recent onderzoek laat zien dat in Nederland slechts 26% van het ingezamelde plastic verpakkingsafval van huishoudens gerecycled wordt. Ook bij bedrijven kan plasticrecycling beter.

Leiden is sinds 2019 over op nascheiding van plastic. Dat betekent dat inwoners plastic zelf niet meer hoeven te scheiden (bronscheiding), maar dat de gemeente dat bij de afvalverwerker laat doen. Sterker nog: milieubewuste burgers kúnnen hun plastic niet meer in een Leidse plasticbak gooien, die zijn weggehaald. Wat gebeurt er nu met het Leidse plastic? Hoe wordt het weer een nieuw product? En wat kun je zelf doen om het proces een handje te helpen?

Kijk hier de docufilm en weet wat je te doen staat.

Plastic afval