Docu Paradijs op aarde
Ruud Koornstra wil ons met de 1,5 uur durende en hoopgevende documentaire Het paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie) overtuigen van de haalbaarheid van deze aangename samenleving.
Dat het paradijs op aarde binnen handbereik ligt is volgens Koornstra, duurzaam ondernemer, nationale energiecommissaris en coördinator SDG7, écht waar. Een wereld zonder schaarste, met genoeg energie, vervoer en gezonde voeding voor iedereen. Hij legt uit: ‘We gaan toe naar een overvloed. Je hebt wel een systeem nodig om die energie te vangen en te verwerken, maar in een circulaire wereld wordt dat steeds goedkoper, afgezet tegen een oneindige bron aan energie. Die kosten worden verwaarloosbaar. Het klinkt misschien toch nog een beetje als toekomstmuziek maar niet is minder waar. Uit deze film blijkt dat we allang zijn begonnen. Niet in Silicon Valley, niet in China, maar gewoon hier in Nederland.’
Vernieuwers van de wereld
Volgens Koornstra behoren wij met ons koude kikkerlandje tot de vernieuwers van de wereld en hebben wij bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie en onze geografische ligging. Ook in de energietransitie zijn er in Nederland vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam uit Lochem en Koornstra zelf introduceerde in 2006 wereldwijd de LED-lamp.
Belang van de gewone mens
Tegenwoordig probeert Koornstra de vernieuwers van vandaag een steuntje in de rug te geven. Daarbij ervaart hij grote weerstand, omdat de huidige machthebbers ons oude economische systeem nog niet willen loslaten. Wat we volgens hem nu nodig hebben zijn systeemdenken, logisch nadenken en samenwerken. Dit in eerste instantie in het belang van de samenleving, van de gewone mensen. Pas dan gaat de energietransitie lukken en zullen ook sectoren en multinationals welvaren bij deze transitie.