Praktijkverhaal – Waterrijke tuin en biodiversiteit met gemeentesubsidie

Wanneer:
Datum: 20231025
Tijd: 19:30 - 21:00

Op woensdagavond 25 oktober komt Lionne van Drunen uit Ophemert naar De Knop in Geldermalsen voor een lezing over hoe zij, onder andere met behulp van gemeentesubsidies, haar tuin watervriendelijk heeft gemaakt en heeft omgetoverd tot een paradijs voor vogels en insecten. Ontdek ook hoe je water kunt besparen en de natuur voor je laat werken in jouw tuin. De avond wordt geopend door wethouder Joke van Vrouwerff.

Gemeente West Betuwe stimuleert haar inwoners om hun tuin watervriendelijker te maken, om op die manier weersextremen op te vangen. Zoals zware regenbuien of juist droogte. Daarom is de subsidie ‘klimaat, water en riolering’ in het leven geroepen, bijvoorbeeld voor het vergroenen van de tuin.

Lionne van Drunen uit Ophemert deelt graag haar verhaal over hoe zij die subsidie heeft benut. Samen met haar vriend Albert Vliegenthart, auteur en een bekende ecoloog op het gebied van vlinders, beleeft ze veel plezier in het vergroten van de biodiversiteit in hun tuin. Dit hebben ze onder andere gedaan door een betere waterberging te realiseren en hittestress te verminderen. Enthousiast vertelt ze: “Wij zijn nu 1 jaar aan het inventariseren hoeveel dieren en planten we in onze tuin waarnemen die hier van nature voorkomen. Momenteel hebben we  al bijna 500 soorten waargenomen: spontaan opkomende inheemse planten, insecten zoals nachtvlinders en vogels. Dat vinden wij al een goede score voor 1 jaar.”

Tijdens haar presentatie in De Knop laat ze zien hoe het allemaal begon, wat ze heeft veranderd en hoe het er nu uitziet. Stap voor stap, een verhaal uit de praktijk. Lionne gaat in op vragen zoals hoe richt je jouw tuin biodivers in? Welke planten, struiken of bomen zijn goed voor bijen, insecten en vogels? Hoe kun je diervriendelijk tuinieren? “Als je weet hoe het werkt, is het allemaal goed te doen. En het hoeft niet allemaal in één keer.”

Wil jij ook graag aan de slag met je tuin om die watervriendelijk en meer biodivers te maken, dan is Lionne haar verhaal echt iets voor jou. Ze is misschien geen expert, maar ze heeft dankzij diverse cursussen en haar enorme nieuwsgierigheid wel heel veel kennis opgedaan. Vooral over alles wat bloeit en kruip kan ze veel vertellen; bloemen en insecten dus. Met een knipoog vult ze aan: “Ik heb echt een passie voor planten en daardoor inmiddels bijna meer kennis hierover dan mijn man.”

HET IS NIET MEER MOGELIJK OM JE AAN TE MELDEN.

Helaas is het wegens grote belangstelling niet meer mogelijk om je aan te melden. We organiseren deze lezing graag nog een andere keer.

Wil je op de reservelijst en/of op de hoogte gehouden worden als deze lezing weer wordt georganiseerd, stuur dan een mail naar marisca@duurzaamwestbetuwe.nl 

 

Tuin Lionne div planten