Lezing ‘biobased materialen’

Wanneer:
Datum: 20221207
Tijd: 19:30 - 21:00

Op 7 december 19.30 uur ben je welkom in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop voor een lezing over ‘biobased materialen’.

Vraag jij je misschien af wat mycelium is en wil je meer weten over biobased materialen en de toepassingen ervan in de bouw-, meubel- en kledingindustrie, maar ook de kunstwereld?
Dan is deze lezing echt iets voor jou.

De lezing wordt verzorgd door Bart Pijnenburg van www.kavelkunst.nl. Bart is kunstenaar, natuurliefhebber en biologisch fruitteler. Hij is gefascineerd door biobased materialen en vertelt graag wat daar onder wordt verstaan en wat er allemaal mee mogelijk is.

Stormachtige ontwikkelingen in kleding- en bouwindustrie
In de kledingindustrie, maar ook in de bouwwereld maakt het werken met duurzame materialen een stormachtige ontwikkeling door. Biobased materialen zijn belangrijk voor een duurzame toekomst en dragen bij aan het terugdringen van grondstof- en energieverbruik. “Eerlijk gezegd vraag je je af waarom het niet de norm is. Met de kennis van nu, kun je wel zeggen dat we ergens de afslag hebben gemist.”, vindt Bart

Aanbod biobased materialen groeit enorm
De materiaalkeuze is enorm gegroeid. Op de Dutch Design Week 2021 (DDW) stond een prototype in de vorm  van een huis waarbij meer dan 100 biobased materialen gebruikt zijn voor constructieplaten, wandbekleding, isolatie, vloer, plafond, bekleding buitenwand en dakbedekking. Die biobased materialen bestaan in de basis uit hennep en vlas, algen en zeewier, mycelium, micro-organismen, baggerslip en vele andere grondstoffen. Op de DDW van 2022 werden de vervolgplannen uitgebreid getoond: nieuwe perspectieven voor een duurzame leefomgeving.

Truien van mensenhaar?
Ook andere innovatieve ontwerpers komen met verrassende toepassingen, zoals bij voorbeeld een doodskist van mycelium, menselijk haar als alternatief voor wol, zeeanemonen die afval afbreken en vele andere producten.

Bart wordt deze avond vergezeld door Jan Versluis, een boer uit Meerkerk die sinds een paar jaar het gewas Silphy verbouwt. Silphy lijkt op een zonnebloem en levert vezels die gebruikt kunnen worden voor de productie van o.a.  plaatmateriaal voor de bouw.

De avond begint om 19.30. Inloop vanaf 19.15 uur. Aanmelden kan via het formulier hieronder.

 

 

Lores afb kunstwerk Bart