Excursie strobalenhuis – VOL

Wanneer:
Datum: 20230304
Tijd: 10:00 -

Steeds vaker wordt er duurzaam gebouwd, maar een huis dat zelfvoorzienend is en bijna helemaal cradle-to-cradle komt nog niet zo vaak voor. Duurzaam West Betuwe lid Jan Maas uit Meteren heeft het wel gedaan. Zijn woning is gebouwd als een hooiberg van zoveel mogelijk ecologisch CO2 positief materiaal als hout, stro, leem, riet met een fundering van schuimbeton. Er is naar gestreefd om de woning zelfvoorzienend te maken. De enige huidige aansluiting is de telefoon. Elektriciteit en water worden betrokken van een naastliggende woning.

Energietechnisch levert het huis met zonnepanelen meer energie op dan het gebruikt. De enige bron van verwarming is een lucht/water warmtepomp. Verder is de benedenverdieping senior vriendelijk met als doel zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Veel van de methoden die Jan gebruikt zijn helemaal niet nieuw. “Huizen van hout en stro bouwden we eeuwen geleden al. We zijn alleen vergeten hoe dat moet.” zegt Jan. Wat hem betreft kun je

deze manier van bouwen prima op grote schaal toepassen. “Als je een goed concept ontwikkelt, zet je een woonhuis van normaal formaat als casco binnen een week neer. En naast het behalen van ecologische winst, kom je er prijstechnisch gezien ook nog eens veel beter vanaf.”
Jan is een echte pionier en inspireert graag. Zo stelt hij zijn huis altijd open tijdens de Openhuizenroute in oktober, maar dit keer ook speciaal voor leden van onze coöperatie. Wil jij het huis wel eens in het echt zien en ben je geïnteresseerd in Jan zijn verhaal? Kom dan langs op zaterdag 4 maart om 10 uur

Helaas is het niet meer mogelijk om je voor deze excursie aan te melden.
Interesse om een volgende keer deel te nemen?
We houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief.
Ben je nog geen lid? Je kunt je hier aanmelden.

Woning Jan Maas