De mens is geen plaag

Wanneer:
Datum: 20230511
Tijd: 20:00 - 21:30

Op donderdagavond 11 mei om 20.00 uur, tijdens de nationale ‘Week van het water’, is iedereen welkom bij het online college van prof.dr.ir. Cees Buisman over hoe we onze aarde met 10 miljard mensen leefbaar houden terwijl we rechtstreeks op een klimaat-, grondstoffen- en watercrisis afstevenen.

Cees Buisman is als hoogleraar biologische kringlooptechnologie verbonden aan Wageningen Universiteit. Daarnaast is hij directeur van onderzoeksinstituut Wetsus, Europees centrum voor duurzame watertechnologie. Zijn hele leven heeft hij gewerkt aan nieuwe milieu-technologieën. Zijn kennis op het gebied van watertechnologie en bezorgdheid over de toekomst van onze wereld heeft hij verwerkt in zijn essay ‘De mens is geen plaag’ en deelt hij graag tijdens zijn college op 11 mei.

Organisator Marisca Stolp van Coöperatie Duurzaam West Betuwe is vereerd dat Buisman tijd wil vrij maken voor een online college. “Zijn essay heeft mij echt wakker geschud en een paar slapeloze nachten bezorgd. Ik was mij al een tijd bewust dat de knop om moet als het gaat om onze manier van leven, maar de feiten en argumenten in zijn boek zijn echt binnengekomen. Met name over de watercrises, dat we afkoersen op een tekort aan water wereldwijd. Weet je dat maar 3% van al het water op aarde zoet is?”

In zijn boek betoogt Cees Buisman onder meer dat er best plaats is op deze aarde voor 10 miljard mensen als de westerse wereld stopt met focussen op welvaart en in plaats daarvan aan de slag gaat met het verkrijgen van meer bewustzijn. Tijdens zijn college op 11 mei analyseert Buisman enkele van de problemen waar onze wereld voor staat, voornamelijk het gebrek aan zoet water. Ook gaat hij in op overbevolking dat volgens hem niet het probleem is. Het effect van ons handelen des te meer. Ook is volgens hem ‘terug naar de natuur’ niet de oplossing, evenmin als het geloof in de wetenschap of het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Op 11 mei gaat zijn verhaal naast alle doemscenario’s gelukkig ook in op de mogelijkheden, hoe wij als mensheid een omslag kunnen maken. Het belooft een zeer interessant online college te worden waaraan gratis kan worden deelgenomen.

Je kunt deelnemen via de link hieronder:

https://us06web.zoom.us/j/82476127147?pwd=MHdOa29Tanc4Ulg5Tlgrb1hPNnV3QT09

En voor het geval er naar gevraagd wordt:

Vergadering-ID: 824 7612 7147
Wachtwoord: 394879

 

 

Cees directeur Wetsus - lores