College Trends in zonnepanelentechnologie (PV)

Wanneer:
Datum: 20221019
Tijd: 20:00 - 21:00

De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren op 19 oktober a.s. van 20.00 – 21.00 uur het gratis online college ‘Trends in zonnepanelentechnologie’. Het college wordt verzorgd door professor Arthur Weeber van TNO en TU Delft.

Arthur Weeber is sinds 1992 werkzaam in R&D op het gebied van zonnepanelentechnologie oftewel PV. Dit staat voor fotovoltaïsche, de directe omzetting van licht in elektriciteit (PV komt van het Engelse photovoltaic). Arthur heeft grote nationale en internationale projecten geleid op het gebied van zonneceltechnologie. Die projecten werden samen met universiteiten, collega onderzoeksinstituten en de industrie uitgevoerd. Op dit moment coördineert Arthur het zonne-energieprogramma bij TNO en is hij hoogleraar bij de Technische Universiteit Delft.

Dit college geeft een overzicht van de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonne-energie en van de toepassingen. Het eerste deel van de presentatie behandelt kort de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Het rendement van commerciële modules is in die periode bijna verdubbeld (van ongeveer 12% naar wel 20%) terwijl de prijzen sterk zijn gedaald. Huidige ontwikkelingen in het laboratorium laten zien dat het rendement met nog zeker een factor 2 kan stijgen, dus naar 40% of meer door middel van een slimme stapeling van zonnecellen.

Daarnaast wordt tijdens het college een overzicht van de marktontwikkeling in Nederland en wereldwijd gegeven, en wat er nodig is om de klimaatdoelstellingen voor 2050 te behalen. Omdat een enorme groei wordt voorzien, zijn integratie (in de breedste zin van het woord) en circulariteit essentieel. Stappen die al gezet zijn en nog gezet kunnen worden, worden in het laatste deel van de presentatie besproken.

Je kunt je aanmelden voor het college door het formulier hieronder in te vullen.
Een dag (of twee) van te voren ontvang je de link om online deel te kunnen nemen.

Arthu Weeber