College ‘Onze toekomst zonder aardgas’

Wanneer:
Datum: 20230404
Tijd: 20:00 - 21:30

Op 4 april organiseren we het gratis online college ‘Onze toekomst zonder aardgas’. Piet Nienhuis, die zijn sporen heeft verdiend in de duurzame energie en verbonden is aan het Clingendael International Energy Program, vertelt ons alles wat we willen weten over aardgas. Welke rol speelt aardgas op dit moment in het energiesysteem en wat gaat er in de toekomst veranderen?

In 1948 vindt de NAM in het Drentse Coevorden aardgas. Ruim 10 jaar later wordt in Groningen een gasveld aangeboord dat toen één van de grootste ter wereld bleek. Op basis hiervan werd Nederland een aardgasland, kwam de gaswinning op gang en vond de energietransitie van kolen naar gas plaats.

De laatste jaren staat ons Nederlandse gas volop in de belangstelling, niet in z’n minst door al het negatieve nieuws over de aardbevingen in Groningen in 2012 en klimaatverandering. Inmiddels willen we van het gas af en het liefst zelfvoorzienend worden met behulp van groene energie. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft die wens alleen maar versterkt.

We zijn begonnen aan de volgende transitie en willen met elkaar overschakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Daarvoor moeten we nog grote stappen zetten. Stroomt er binnenkort waterstof door onze leidingen? Is er voorlopig nog voldoende gas, kunnen we wel helemaal van het gas af, moeten we ons zorgen maken?

Op dinsdagavond 4 april van 20.00 tot ca. 21.15 / 21.30 uur geeft aardgasexpert Piet Nienhuis een lezing waar iedereen welkom is. Of je nu een zogenaamde dummie bent of al flink wat kennis hebt vergaard.

Op een toegankelijke wijze vertelt Piet je alles wat je over aardgas wilt weten. Tijdens de avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

 

 

Gaspaal hoog