College CO2 afvangen en opslaan

Wanneer:
Datum: 20231122
Tijd: 20:00 - 21:00

Op 22 november om 20.00 uur organiseren we het gratis online college ‘CO2 afvangen en opslaan’. Niels Berghout, die als senior beleidsadviseur werkzaam is bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, legt die avond uit wat we precies verstaan onder CO2 afvangen en opslaan en in hoeverre dit kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Om verdere klimaatverandering tegen te gaan is het allereerst en vooral nodig om energie te besparen en een overstap naar duurzame energiebronnen te maken. Het afvangen en opslaan van CO2 kan daarnaast bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot, evenals aan de verwijdering van CO2 uit de atmosfeer. Maar is dat nou echt nodig en wat betekent het voor de toekomst van onze aarde?

Verschillende studies wijzen uit dat we die stap moeten zetten omdat we anders de internationale afspraken niet halen. Bovendien kost het tientallen jaren om over te stappen naar duurzame energiebronnen en is het afvangen en opslaan van CO2 een goede tussentijdse oplossing. Echter, studies van bijvoorbeeld die van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, vertellen weer een ander verhaal. Wat is wijsheid?

Niels Berghout legt het graag uit. Hij studeerde energiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed daar vervolgens ook een promotieonderzoek naar CO2-afvang en opslag. Daarna heeft hij als analist gewerkt bij het internationale energieagentschap in Parijs. Sinds 2021 is hij als senior beleidsadviseur werkzaam binnen de directe Verduurzaming Industrie bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar maakt hij beleid voor de industrie met wie hij in gesprek is over het verduurzamen van hun activiteiten. Tijdens zijn college gaat hij dieper in op wat afvang en opslag van CO2 nu precies inhoudt, wat de mogelijkheden en voor- en nadelen zijn. Er is voldoende tijd om vragen van deelnemers te beantwoorden.

Dit college is voor iedereen die dit een interessant onderwerp vindt, een mooie kans om vragen te stellen. Je kunt je aanmelden via het formulier hieronder.

Afbeelding Freepik