College Biomassa door dr. Van der Hilst

Wanneer:
Datum: 20220209
Tijd: 20:00 - 21:00

Woensdagavond 9 februari 2022 geeft dr. Floor van der Hilst van de Universiteit van Utrecht, een online college over de rol van biomassa in de energievoorziening.

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, en de opwarming van de aarde te beperken tot max 1.5 graad boven het pre-industriële niveau, moeten we snel overstappen naar een duurzame energievoorziening. Het wordt verwacht dat biomassa daar een belangrijke rol in gaat spelen.

In Nederland levert biomassa nu al 54% van de duurzame energie. Er zijn echter grote zorgen over de duurzaamheid van het gebruik van biomassa voor energie: bijvoorbeeld of het niet uiteindelijk leidt tot meer CO2 emissies en het effect op biodiversiteit en de gevolgen voor voedselzekerheid.

De noodzaak van bio-energie enerzijds en de zorgen over duurzaamheid anderzijds hebben geleid tot een zeer gepolariseerd debat in maatschappelijke, wetenschappelijke en politieke kringen.

De duurzaamheidseffecten van bio-energie hangen af van het type biomassa, de conversietechnologie die wordt toegepast en welke energiebron het vervangt. Daarnaast hangt het ook sterk af van de omstandigheden in de regio waar de biomassa wordt geproduceerd.

In dit college zullen we ingaan op de rol van biomassa in de energievoorziening, de duurzaamheidsvraagstukken die daarbij komen kijken, en onder welke omstandigheden biomassa voor energie duurzaam kan zijn en wanneer juist niet.

Aanmelden voor het college kan door het formulier hieronder in te vullen. 

Foto Floor van der Hilst