College Aquathermie

Wanneer:
Datum: 20230606
Tijd: 20:00 - 21:30

Verwarmen en koelen met aquathermie?

Op 6 juni van 20.00 – 21.30 uur is er weer een online college. Dit keer is het onderwerp Aquathermie. Henk Looijen zal dit gratis college verzorgen voor iedereen die meer wil weten over verwarmen en koelen met behulp van water.

In deze tijd is er veel te doen over duurzame energiebronnen, zeker gezien het feit dat we zo snel mogelijk af willen van gas uit Rusland. Maar wat zijn de alternatieven? In de collegereeks over hernieuwbare energie gaat het deze keer over aquathermie: verwarmen en koelen met behulp van oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater.

Henk Looijen is mede-initiatiefnemer van de Green Deal Aquathermie, verbonden aan het Netwerk Aquathermie als coördinator van kennis en onderzoek en daarnaast werkt hij bij Rijkswaterstaat. Hij steekt zijn enthousiasme over aquathermie niet onder stoelen of banken: “Water is in Nederland nooit ver uit de buurt. Als je dat water nou eens in kunt zetten voor het verwarmen en koelen van woningen! Dat is toch geweldig!” Het kan en wordt in Nederland aquathermie genoemd. Henk legt het graag uit. “Water heeft een grote warmte coëfficiënt. Dat betekent dat er relatief veel energie nodig is om de temperatuur van water te laten stijgen. En dat er dus ook veel energie vrij komt als de temperatuur een graad zakt. Die energie die dan vrijkomt, kunnen we benutten voor woningen en bedrijven. Het is omgevingswarmte en wordt door de zon weer aangevuld. Een duurzame bron dus.”

Henk zal tijdens het college een introductie geven over aquathermie, wat de mogelijkheden zijn, over de potentie, over hoe het in de praktijk er uitziet en waar het al gerealiseerd is, waar je rekening mee moet houden als je een initiatief zou willen starten en waar je meer informatie kunt vinden. Uiteraard zal er de mogelijkheid zijn om vragen te stellen.

 

Den Haag, 20191125, Portretten van de medewerkers van de werkgroep Aquathermie