Investeren in zonnepanelen blijft een goed idee!

Door alle verwarrende berichtgeving vanuit overheid en energiebedrijven schrikken steeds meer mensen terug om te investeren in zonnepanelen. Sommigen denken zelfs dat zonnepanelen alleen nog maar geld kosten en dat je ze maar beter uit kan zetten. Daarom tijd om even nuchter naar de cijfers te kijken en te bepalen wat zonnepanelen nog steeds opleveren. Ondanks terugleverkosten en mogelijke afschaffing van salderen (waarschijnlijk 1-1-2027), verdien je zonnepanelen nog steeds binnen 7 tot 10 jaar terug.

Allereerst zouden zonnepanelen niet gezien moeten worden als een investering om geld mee te verdienen, maar als bijdrage aan een duurzamere wereld. Helaas is de aandacht echter steeds meer verschoven naar wat je eraan kan verdienen. We vergeten dan de mensen die 20 jaar geleden al de eerste zonnepanelen op hun dak legden, niet om er rijk van te worden, maar om hun uitstoot van broeikasgassen te beperken. In die tijd waren zonnepanelen nog extreem duur en was terugverdienen nauwelijks van toepassing. In 2004 werd de salderingsregeling geïntroduceerd en maakte het een stuk aantrekkelijker om in zonnepanelen te investeren, ook al waren de kosten nog erg hoog. Met een beetje geluk zou je de zonnepanelen in 10 jaar terug kunnen verdienen. Even voor het beeld, je betaalde toen 5x meer voor een set zonnepanelen dan vandaag de dag. Spannend dus om in die tijd in zonnepanelen te investeren, zonder zeker te zijn of je ze ooit terug zou verdienen.

Vandaag de dag kosten zonnepanelen nog maar een fractie van de kosten destijds, voor ongeveer € 4.000,- kan je al een mooie set zonnepanelen met omvormer krijgen die jaarlijks 3.500 kWh per jaar produceren. Laten we daarmee eens gaan rekenen, aangezien 3.500 kWh redelijk overeenkomt met het verbruik van een gemiddeld huishouden.

Als je een beetje oplet dat je stroom verbruikt als de zon schijnt kan je ongeveer 25% van de opgewekte energie van je zonnepanelen direct gebruiken. Dat is mooi, want elektriciteit kost bij een vast of variabel contract, ongeveer €0,25 per kWh, en die hoef je dan niet van je energiebedrijf te kopen, maar wek je helemaal zelf op. 25% van 3.500 kWh = 875 kWh x € 0,25 = € 218,75 die je gelijk in je portemonnee steekt. Alleen daarmee al zou je in 18 jaar je investering in je zonnepanelen terugverdienen, terwijl ze 25 jaar meegaan. Maar je krijgt ook nog geld voor de resterende 75% die je teruglevert, geld voor de 2.625 kWh die je dus niet direct kan verbruiken.

Voor het terugleveren gold tot voor kort dat je de volledige opwek mocht verrekenen met wat je verbruikt, dit heet salderen. Dus ook voor die 2.625 kWh kreeg je € 0,25 per kWh = € 656,25. Samen met het voordeel van €218,75 die je direct verbruikt, een totaal van €875,- per jaar, waarmee je in 4,5 jaar je zonnepanelen terugverdiende en daarna dus meer dan 20 jaar zou profiteren van dikke winst op je zonnepanelen. Eigenlijk te mooi om waar te zijn, en dat klopt ook, want deze enorme subsidie van de salderingsregeling moest betaald worden door de energiebedrijven en kwam uit de energiekosten van degene die geen zonnepanelen hebben. Eigenlijk dus heel oneerlijk en weinig sociaal met de minder draagkrachtigen. Aangezien de overheid niet in staat bleek om de salderingsregeling af te schaffen moesten de energiebedrijven werken aan een eerlijkere verrekening van de kosten van de salderingsregeling. Ieder energiebedrijf heeft voor zichzelf een manier bedacht om dit te verrekenen, maar samengevat geldt voor de meesten dat ze dit verrekenen via terugleveringskosten van ongeveer € 0,11 per kWh. Dit lijkt als een “boete” voor je investering in zonnepanelen, maar als je netto kijkt krijg je nog steeds € 0,25 – € 0,11 = € 0,14 per kWh die je zelf opwekt met je zonnepanelen.

Dus in plaats van 2.625 kWh x € 0,25 krijg je nu “nog maar” 2.625 kWh x € 0,14 = € 367,50 per jaar voor je teruggeleverde stroom. Dit komt bovenop de € 218,75 die je al bespaarde op de stroom die je direct verbruikt, dus samen goed voor € 586,25 per jaar aan opbrengst uit je zonnepanelen.

De investering bedroeg € 4.000,- dit gedeeld door € 586,25 geeft een terugverdientijd van 6,8 jaar, oftewel een stuk beter dan waar de vooroplopers 20 jaar geleden op uitkeken.

Belangrijk in bovenstaande berekening is dat deze ervan uitgaat dat je niet meer opwekt dan je werkelijk nodig hebt, je bent niet verplicht om je eigen energiebedrijfje te spelen door maar zoveel mogelijk op te wekken en daaraan te verdienen. Toch geldt zelfs voor die mensen dat ze nog steeds 3-4 cent krijgen voor elke extra opgewekte kWh.

Wanneer de salderingsregeling volledig wordt afgeschaft (waarschijnlijk 1 januari 2027) is het mechanisme van terugleverkosten niet meer nodig, maar zal iedereen een vast bedrag krijgen per teruggeleverde kWh. De voorgenomen plannen gaan hierbij uit van een terugleververgoeding van 80% van de kale elektriciteitsprijs, afhankelijk van de dan geldende elektriciteitsprijzen zal deze komen op 10-15 cent per kWh, vergelijkbaar dus met wat je nu ook krijgt voor de teruggeleverde stroom minus de terugleverkosten.

Dit verhaal geldt voor mensen met een vast of variabel/flex energiecontract. Wil je echt bewust bezig zijn met je energieverbruik en zoveel mogelijk van de energie gebruiken als deze het goedkoopste is? Dan is een dynamisch contract een interessante keuze, in combinatie met een thuisbatterij kan je nog meer van de energie direct zelf verbruiken en handel je slim op de pieken en dalen van de energiemarkt. Natuurlijk heb je dan ook te maken met negatieve stroomprijzen, die momenten zijn echter zeer kort en er staat tegenover dat er ook momenten zijn waarop je juist veel meer voor je opgewekte stroom krijgt. Een interessante markt voor de liefhebbers die heel bewust omgaan met energie. Voor veel mensen geldt echter dat ze niet elke dag bezig willen zijn met de energiemarkt, voor hen is daarom een vast aanbod voor een jaar of varialel/flexibel per maand aantrekkelijker.

Stop met het geloven in alle spookverhalen over zonnepanelen en investeer erin niet zozeer om er rijk van te worden, maar om een verantwoorde financiële bijdrage te leveren aan de verduurzaming van je eigen energieverbruik.

Wat de samenwerkende energiecoöperaties in Rivierenland betreft is het beste om in één keer door de zure appel heen te bijten en de salderingsregeling zo spoedig mogelijk af te schaffen en te vervangen door een terugleververgoeding van 10+ cent per kWh. De terugverdientijd van zonnepanelen komt dan uit op ongeveer 8,3 jaar.

Dak zonnepanelen