Langste boomgaard van Europa!

En die komt in de Betuwe. Een boomgaard van 33 kilometer aan fruit-, laan- en sierbomen, geplant in de groene strook tussen de A15 en het geluidsscherm van de Betuwelijn. De recordlange boomgaard zal het zicht vanaf de snelweg verfraaien, vangt fijnstof op, biedt plek aan vogels en insecten en geeft de identiteit van het rivierengebied weer. In totaal zullen er 24.243 bomen worden

Op 7 juli 2017 ontving Caro Agterberg voor haar idee de eerste prijs naar aanleiding van de prijsvraag ‘Maak Gelderland Mooier’, uitgeschreven door Provincie Gelderland. Haar uitgangspunt was het versterken van het beeld langs de A15 tussen Deil en Dodewaard. Zij wil dit beeld vergroenen en wel op zo’n manier dat dit het DNA van de omgeving weergeeft: namelijk met de typische fruit-, sier- en laanbomen van de Betuwe.

Tegelijkertijd is kunstenaar Jan van IJzendoorn in hetzelfde gebied bezig met het vergroenen van het geluidsscherm bij Tiel in opdracht van Rijkswaterstaat. Via de gemeente Tiel leerden Caro en Jan elkaar kennen en zijn zij daarna gestart om partners te vinden om hun droom werkelijkheid te laten worden. Met succes.

Inmiddels ondersteunen verschillende partners het idee van De Langste Boomgaard van Europa: Rijkswaterstaat GPO (Grote Projecten en Onderhoud), ProRail, Waterschap Rivierenland, gemeente Tiel, Regio Rivierenland, Provincie Gelderland, Tree Centre Opheusden, Hart van Tiel en Fruit Delta.

Tekst & beeld via Rivierenlanders-in-verbinding.

Langste boomgaard