College – Grootschalige opslag van elektriciteit

Wanneer:
Datum: 20230918
Tijd: 20:00 - 21:30

De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren op maandagavond 18 september om 20:00 uur het gratis online college ‘Grootschalige opslag van elektriciteit’.

Het college wordt verzorgd door natuurkundige Guido Dalessi; sinds 2015 directeur van het toonaangevende Nederlandse bedrijf Elestor. Elestor is gespecialiseerd in waterstofbromide flowbatterijen en ontving daarvoor dit jaar in München de Europese ‘EES Innovating Energy Storage Award’, uit handen van oa Fraunhofer Institut, S&P Global, Karslruhe Institute of Technology en Universiteit Münster.

Let op: Dit college gaat niet over thuisbatterijen voor consumenten, maar over grootschalige opslag in combinatie met zonneparken, windparken en wellicht met inzet van wijkbatterij om micro-grids te realiseren. Professionals, maar ook ‘dummies’ die de ontwikkelingen in de energiebranche met interesse volgen, zijn van harte welkom om dit college te volgen.

Voor het opslaan van elektriciteit in batterijen zijn een scala aan technologieën beschikbaar en er is geen technologie ‘die alle andere overbodig maakt’. Met andere woorden: Elke vorm van elektriciteitsopslag vind wel een specifieke ‘sweet spot’ toepassing, waarbij specifieke eigenschappen het best tot hun recht komen.

Zo zijn Li-ion batterijen haast onverslaanbaar in energiedichtheid, waardoor deze uiterst geschikt zijn voor allerlei mobiele toepassingen, van smartphones tot elektrische voertuigen. Ook voor de overbrugging van kortere periodes, tot enkele uren, is de Lithum-ion zeer geschikt.

Echter, naarmate de energietransitie vordert, waarbij de afhankelijkheid van zon en wind toeneemt én tegelijk de fossiele opwek afneemt, worden de te overbruggen periodes steeds langer, toenemend tot enkele dagen. Daarmee neemt de behoefte aan zogenaamde ‘Long Duration Energy Storage’ (LDES) technologieën toe.

Voor dergelijke grootschalige, stationaire toepassingen zijn weer andere eigenschappen belangrijk, zoals bijvoorbeeld wat de werkelijke opslagkosten per MWh zijn. Die bepalen immers de economische waarde van de batterij. Voor overbrugging van langere periodes is Li-ion dan weer economisch minder geschikt en andere technologieën, zoals flowbatterijen, weer meer.

Tijdens dit gratis college wordt extra aandacht besteed aan de mogelijkheden voor grootschalige energieopslag van enkele uren tot meerdere dagen.  Met name zal hierbij gekeken worden naar de flowbatterij op basis van waterstofbromide, de koppeling met een waterstof infrastructuur en integratie met electrolysers.

Aanmelden voor het college kan door het formulier hieronder in te vullen. 

Elestor