College – Opslag van elektriciteit in batterijen

Wanneer:
Datum: 20220425
Tijd: 20:00 - 21:00

De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren op maandagavond 25 april om 20:00 uur het webinar ‘Opslag van elektriciteit in batterijen’. Dit webinar wordt verzorgd door natuurkundige Guido Dalessi, en sinds 2015 directeur van het toonaangevende Nederlandse bedrijf Elestor. Elestor is gespecialiseerd in waterstofbromide flowbatterijen en winnaar van de publieksprijs KVK Innovatie Top 100 in 2020.

Voor het opslaan van elektriciteit in batterijen zijn een scala aan technologieën beschikbaar en er is geen technologie ‘die alle andere overbodig maakt’. Met andere woorden: Elke vorm van elektriciteitsopslag vind wel een specifieke ‘sweet spot’ toepassing, waarbij specifieke eigenschappen het best tot hun recht komen.

Zo zijn Li-ion batterijen haast onverslaanbaar in energiedichtheid, waardoor deze uiterst geschikt zijn voor allerlei mobiele toepassingen, van smartphones tot elektrische voertuigen. Voor grootschalige stationaire toepassingen zijn weer andere eigenschappen belangrijk, zoals bijvoorbeeld wat de werkelijke opslagkosten per kWh zijn. Die bepalen immers de economische waarde van de batterij. Daarvoor is Li-ion dan weer minder geschikt en andere technologieën, zoals flow batterijen, weer meer. Een andere technologie is bijvoorbeeld het vliegwiel, met extreem lage opslagkosten per kWh. Maar het totale vermogen van een vliegwiel is weer erg beperkt. Ook dat bepaalt waar de technologie het best toegepast kan worden.

Tijdens het webinar wordt ook aandacht besteed aan de beschikbaarheid van grondstoffen die in batterijen gebruikt worden, en het zal duidelijk worden dat in sommige gevallen de reserves onvoldoende zijn. Tevens kijken we naar dimensionering: Wat voor opslagcapaciteiten horen grofweg bij welke opwekvermogens, en hoe groot worden die systemen dan ?

Aanmelden voor het college kan door het formulier hieronder in te vullen. 

College over Opslag van elektriciteit in batterijen

energie-opslag-1800x1200