College ‘Is aardwarmte hét alternatief voor aardgas?’

Wanneer:
Datum: 20220609
Tijd: 20:00 - 21:30

We organiseren op 9 juni van 20.00 – 21.30 uur het gratis online college ‘Is aardwarmte hét alternatief voor aardgas?’. Het college wordt verzorgd door Jan-Diederik van Wees. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht als professor geothermie en als onderzoeker werkzaam bij TNO.

In deze tijd is er veel te doen over duurzame energiebronnen, zeker gezien het feit dat we zo snel mogelijk af willen van gas uit Rusland. Maar wat zijn de alternatieven? In de collegereeks over hernieuwbare energie gaat het deze keer over geothermie, oftewel aardwarmte.

Er wordt gezegd dat aardwarmte in veel regio’s in Nederland beschikbaar is en lokaal geproduceerd en gebruikt kan worden. Daarnaast wordt het gezien als een duurzame energievoorziening die voor minder CO2 uitstoot zorgt en betrouwbaar is, omdat het winnen van aardwarmte niet afhankelijk is van weer, wind of seizoen. Bovendien zou het ook nog eens een van de goedkopere alternatieve warmtebronnen zijn. Dat klinkt allemaal bijzonder positief en je vraagt je bijna af, waarom er niet nog veel meer te doen is rondom deze energiebron.

Op uitgebreide en toegankelijke wijze vertelt professor Van Wees wat op korte en lange termijn de mogelijkheden van aardwarmte is in Nederland en onze eigen regio. Hij gaat o.a. in op vragen als: wat wordt er allemaal verstaan onder aardwarmte, is het overal inzetbaar, hoe win je aardwarmte en is het inderdaad een alternatief voor gas. Je kunt je hieronder aanmelden.

 

 

Prof. Van Wees