College ‘Alles wat je wilt weten over kernenergie’

Wanneer:
Datum: 20210519
Tijd: 19:30 - 20:45

Op woensdagavond 19 mei organiseren we de gratis online lezing ‘Alles wat je wilt weten over kernenergie’. Hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg vertelt over hoe kernenergie gemaakt wordt en over de mogelijkheden voor ons land en de gevaren.

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat de kernramp in Fukushima plaatsvond. Kernenergie is lang een onderwerp geweest dat werd gemeden, maar het afgelopen jaar kwam het steeds vaker in het nieuws. Het was zelfs een thema in diverse verkiezingsprogramma’s en Groningen stond weer op z’n kop toen Mark Rutte het idee opperde om daar een kerncentrale te bouwen.

In Zweden, Duitsland, België en Frankrijk worden  kerncentrales gesloten maar in Finland, Engeland, Oost-Europa en ook Frankrijk worden toch weer nieuwe kerncentrales gebouwd. In Nederland gaat de discussie over het bouwen van nieuwe centrales om in 2040 en 2050 de klimaatdoelen te halen. Het voordeel is namelijk dat bij de opwekking van kernenergie geen broeikasgassen vrijkomen. Veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit: ‘Hebben we kernenergie nodig?, Zijn kerncentrales niet erg gevaarlijk?, Kunnen we zo’n centrale wel betalen?’. ‘En hoe lang duurt het om er een te bouwen en wat doen we met het nucleair afval?’. Ook praten mensen vaak over ‘de thoriumcentrale’ die veel aantrekkelijker zou zijn. Wat is dat voor een kerncentrale en wanneer komt die beschikbaar?

Tijd dus voor een college van een onafhankelijke deskundige. Op woensdagavond 19 mei van 19.30 – 20.45 uur geeft atoomfysicus Wim Turkenburg, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht op het gebied van energie en klimaat, een lezing waar iedereen welkom is. Of je nu een zogenaamde dummie bent of als een deskundige bij de gemeente werkt in een rol die aan duurzaamheid raakt.

Op een toegankelijke manier vertelt hij over de mogelijkheden en risico’s van kernenergie. Tijdens de avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Je kunt je aanmelden voor de lezing via onderstaand formulier:

Wim Turkenburg 2