College Warmtenetten
Wanneer:
Datum: 20231016
Tijd: 20:00 - 21:30
Op 16 oktober om 20.00 uur organiseren we samen met Coöperatie eCoBuren het gratis online college ‘Warmtenetten’. Lambert den Dekker, die als senior adviseur werkzaam is bij adviesbureau DWA, legt die avond uit wat warmtenetten precies zijn en wat het belang ervan is voor een duurzame toekomst.
Je hoort er steeds vaker over, maar wat is een ‘warmtenet’ nu eigenlijk? Een warmtenet kan huizen in een wijk verwarmen. Een CV-ketel op gas is dan niet meer nodig. De verwachtingen zijn hoog: een kwart van de wijken zou al in 2030 een warmtenet kunnen hebben.
De meningen over warmtenetten zijn echter verdeeld. De één moet er niets van hebben omdat het een ‘fossiel systeem van een monopolist’ is. De ander ziet het als ‘een zeer geschikte oplossing om duurzame, lokale warmte op een effectieve manier in te kunnen zetten voor verwarming van gebouwen’. Volgens Lambert den Dekker gaan beide meningen uit van een aantal vooronderstellingen die het waard zijn om te bespreken. Het college begint met een korte introductie waarbij verschillende infrastructuren voor warmte worden besproken. Vervolgens wordt er dieper ingegaan op een aantal aspecten die bij warmtenetten om de hoek komen kijken. De keten van warmtebron tot afnemer en het temperatuurniveau van de warmte in het warmtenet zijn daarbij twee belangrijke items.
Na deze technische beschouwingen komen een drietal aspecten aan bod die bij warmtenetten een belangrijke rol spelen: duurzaamheid, betaalbaarheid en de rol van betrokken partijen. Bij dat laatste gaan we ook kort in op de Wet Collectieve Warmtevoorzieningen die in ontwikkeling is.
Dit college is voor iedereen die interesse heeft in warmtenetten, ook voor de dummies onder ons, maar is ook zeker bedoeld voor diegenen die er professioneel mee te maken hebben. Lambert heeft veel ervaring opgedaan met verschillende projecten, zoals Paleiskwartier Den Bosch, en hij beantwoordt graag alle vragen die er leven. Je kunt je aanmelden voor het college via www.duurzaamwestbetuwe.nl
Introductie Lambert den Dekker
Lambert den Dekker werkt sinds 1993 met en voor verschillende partijen aan de ontwikkeling van duurzame energievoorzieningen. In het begin van deze periode had dit veelal betrekking op toepassing van energieopslag en warmtepompen in de nieuwbouw. De laatste jaren is daar ook het aardgasvrij maken van de bestaande bouw bijgekomen. Lambert werkte mee aan grootschalige energievoorzieningen met warmtenetten zoals Paleiskwartier Den Bosch, Veenendaal-Oost, Zandweerd Deventer, restwarmte Middelburg en aquathermie RWZI Eindhoven.