NIEUW ZONNEDAKPROJECT IN ASPEREN
De onderneming Hermeta, gevestigd in Asperen, en Coöperatie Duurzaam West Betuwe zijn overeengekomen dat er gestart wordt met de ontwikkeling van een coöperatief zonnedakproject. De panelen worden geplaatst op het dak van Hermeta.
De online informatieavond voor geïnteresseerden over dit project heeft plaatsgevonden op 9 november. Inmiddels hebben meer dan 65 leden zich ingeschreven voor een bedrag van ruim € 370.000,=. De benodigde investering ligt rond de € 350.000,=. Instemming van de leden is opgehaald tijdens de Algemene Ledenvergadering op 2 december.
Het Zonnedakproject in het kort:
In totaal gaat het om 1.500 panelen en een bedrag van ongeveer 350.000 euro. Dat bedrag wordt door de deelnemers voor 100% gefinancierd. Er wordt niet gebruik gemaakt van een bancaire lening. Het maximale bedrag waarvoor men per huishouden in panelen kan investeren, is 10.000 euro*. Maar men kan al meedoen vanaf 250 euro. Het verwachte rendement is 5%.
Wil je in de toekomst ook deelnemen aan een soortgelijk project?
We hopen in de toekomst meer van dit soort projecten te realiseren. Leden van onze coöperatie kunnen daar aan meedoen. Je kan lid worden als je in West Betuwe woont of een aangrenzende gemeente. Word hier lid voor 10 euro per jaar.
Nog vragen?
In de definitieve prospectus die je hieronder kan downloaden, vind je veel informatie. Helemaal onderaan deze pagina staan ook de veel gestelde vragen en de antwoorden.
De bouw van de installatie wordt voorbereid en begeleid door Energie Samen Rivierenland. Zij hebben ruimschoots ervaring met dit soort projecten. Denk aan het zonnedak in Tricht en de windmolenparken Avri en Deil.

0%
van de investering binnen
Kijk hieronder bij veel gestelde vragen en antwoorden voor aanvullende informatie.
Ja, om mee te kunnen doen aan onze coöperatieve projecten, is het een voorwaarde dat je lid wordt van Duurzaam West Betuwe voor 10 euro per jaar.
Nee, de panelen zijn eigendom van de Coöperatie. Er wordt ook geen specifiek paneel of plekje op het dak aan jouw inleg gekoppeld.
Onze Coöperatie, als eigenaar van de installatie, is met de dakeigenaar Hermeta overeengekomen dat het project gedurende 16 jaar is toegestaan met een mogelijke verlenging van steeds een periode van 1 jaar.
Dit wordt geregeld door een zogenaamde Opstalovereenkomst tussen de dakeigenaar Hermeta en de Coöperatie. Met een recht van opstal kan de Coöperatie dus zonnepanelen in eigendom hebben zonder dat zij eigenaar is van het gebouw waarop ze liggen. Bij een opstalovereenkomst heeft de dakeigenaar de plicht om de installatie te dulden en ook vrij van schade en hinder te houden. De Coöperatie is als opstalnemer aansprakelijk voor de eventuele schade die door de installatie ontstaat en sluit hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering af.
De opstalovereenkomst moet er tevens voor zorgen dat het juridische eigendom van de installatie bij de Coöperatie blijft en niet vervalt aan de dakeigenaar. Een recht van opstal wordt door middel van een notariële akte ingeschreven in het kadaster en wordt dus bij eventuele verkoop van het pand overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
Nee, de Coöperatie verhuurt de installatie aan Hermeta. Die heeft een contract met een energieleverancier. Dit staat volledig los van de deelnemers.
Verhuizen is geen probleem. Je blijft gewoon deelnemer.
Deze worden geregeld in een leenreglement. Dit is een door de ALV vast te stellen reglement tussen de deelnemers en de Coöperatie waarin de rechten en plichten van de Coöperatie en de deelnemers nader worden vastgelegd.
De Coöperatie Duurzaam West Betuwe is voorstander van het model van één Coöperatie met verschillende projectafdelingen. In die afdelingen bevinden zich de leden die deelnemen in eenzelfde project. De verschillende afdelingen beheren hun eigen projecten. Jaarlijks wordt daarvan verslag gedaan in de Algemene Ledenvergadering.
De Coöperatie gaat alleen in zee met gecertificeerde leveranciers. Bovendien laten we een onafhankelijke derde partij een zogenaamde opleverinspectie uitvoeren. Dit wordt ook geëist door de verzekeraars. Met de leverancier spreken wij contractueel af dat zij verantwoordelijk zijn voor deugdelijke installatie en onderhoud van de systemen. Ook komen wij contractueel garanties op de kwaliteit van de installatie en op het productievermogen overeen. Deze variëren van 12 tot 20 jaar.
Nee, voor de deelnemer zijn er geen andere kosten gedurende de looptijd van het project, calamiteiten daargelaten. De Coöperatie verkoopt de opgewekte energie en uit de opbrengst worden de exploitatiekosten betaald en waar nodig worden er reserves aangehouden.
Het Hermeta zonnedakproject is een zogenaamd SDE+ subsidie project en geen postcodeproject. Wat is het verschil? De postcoderoosregeling houdt in het kort gezegd in: salderen op afstand, waarbij het eigen elektriciteitsverbruik mag worden weggestreept tegen de opbrengst. Maar alleen als je aan alle voorwaarden kunt voldoen; dus je woont in de buurt en blijft daar lang wonen, je neemt stroom af bij een energieleverancier die de postcoderoos-regeling faciliteert en je hebt nog eigen elektriciteitsverbruik ‘over’ is het een goede regeling. Wek je bijv. via een postcoderoos regeling 2.000 kWh op en verbruik je zelf 2500 kWh thuis, dan bespaart dat 80% van de energiebelasting. Deelnemers van postcoderoos-projecten krijgen 15 jaar lang de garantie die zij deze belasting van de eigen opwek mogen wegstrepen. Wel is het zo dat de energiebelasting jaarlijks wordt aangepast.
De Stimulering Duurzame Energie (SDE+) subsidie geeft, als deze eenmaal is verkregen vanuit de overheid (RVO), zekerheid over de inkomsten voor 15 jaar. Voor elke eenheid duurzame energie keert de overheid namelijk een vaste prijs uit. Het meeste volume van zonne-energieprojecten in Nederland wordt gemaakt met SDE+, ook omdat deze vanwege de zekerheid van de SDE+ goed extern financierbaar is. Deze SDE+ subsidie kan alleen worden aangevraagd mits er een grootzakelijke net-aansluiting aanwezig is op locatie.
De investering wordt een lening genoemd en wordt bij het vermogen geteld worden en telt voor particulieren in box 3. Let op: deze wordt niet automatisch ingevuld en moet dus met de hand worden aangevuld bij de belastingaangifte.
Ja, zie verder vraag 10.
De SDE beschikking zal dan vervallen aan de coöperatie waardoor de verdiencapaciteit in het project blijft. We zullen dan moeten bekijken of het dak verhuisd moet worden of dat er met de nieuwe eigenaar een afspraak gemaakt kan worden. Zie ook vraag 4.
Dat is mogelijk door een verzoek bij het bestuur te doen. In principe wordt je dan verzocht iemand te vinden die de lening overneemt. Het bestuur kan hierbij bemiddelen. Soms is het mogelijk om de lening af te lossen. Hierbij zal bekeken worden of de terugbetaling het project en de coöperatie niet schaadt.
Dat doet de ALV op voordracht van het bestuur van de coöperatie.
Na 15 jaar zal bekeken worden of de energiemarkt nog gunstig genoeg is om het project voort te zetten. Eventuele opbrengst wordt dan door Hermeta en de coöperatie gedeeld. Bij einde levensduur zal de installatie netjes worden opgeruimd. We verwachten dat er tegen die tijd een levendige handel in verwerking van zonnepanelen zal zijn. Vooralsnog nemen we een reservering op voor de verwijdering.
Het huurcontract loopt 16 jaar en kan daarna jaarlijks verlengd worden. Hermeta kan het contract opzeggen tegen een boete die de resterende aflossing van de leningen zal dekken.
Zowel tijdens de bouw als de exploitatie zullen de leden van de vorderingen en prestaties op de hoogte worden gebracht.
Dan zijn er nog manieren om uitstel bij RVO aan te vragen.
Nee, aflossing gebeurt volgens een vast schema en de ALV kan in bijzondere gevallen besluiten dit anders te doen.
Het dak zal verzwaard moeten worden. Hiervoor is een post onvoorzien opgenomen. In het slechtste geval kan een deel van het dak niet gebruikt worden en wordt het project kleiner.
Bij de aanbesteding van de panelen zal ook een onderhoudscontract worden uitgevraagd.
Dit gaat via ons eigen Betuwestroom en hierover zijn al afspraken gemaakt.
Het nu opgeven is een voorinschrijving. Na de ALV besluit kan er definitief worden ingeschreven.
Circa 6 weken.
Ja, maar het is nu nog niet aan de orde omdat het niet bijdraagt aan de business case. Het is nog te duur.
Ja. De coöperatie wordt nu een echte onderneming en dat betekent dat zij voor een groot deel BTW zal kunnen terugvragen.
Nee. Er wordt nog wel gekeken naar provinciale subsidies.
Met name de software licentie voor de leningadministratie. Bij meerdere projecten kunnen die kosten gedeeld worden.
Dan wordt er bekeken of er een doorstart gemaakt kan worden of dat de verzekeringsuitkering gebruikt wordt om de leningen af te lossen.
Dit wordt meegenomen in de aanbesteding naar de leverancier. Hierin wordt een minimale opbrengst met een vastgelegde degradatie afgesproken als garantiewaarde.